3 poduzete korake za poboljšanje vaše online privatnosti sada

3 poduzete korake za poboljšanje vaše online privatnosti sada

poboljšati-line-privatnost

Zabrinuta si zbog Facebooka i Cambridge Analytica. Znaš da vas oglašavači prate svaki put kad idete na mrežu. A vaš operativni sustav bilježi vaše online aktivnosti i pretraživanja.

Ovo nije privatnost, to je nadzor. Ali to ne mora biti ovako. Trenutačno možete poboljšati svoju online privatnost u samo tri koraka.

Vi ste proizvod i vi ste na prodaju

S obzirom na rizike od virusa, keyloggers i ransomware, koji se bave online sigurnost je dovoljno loše. Povrh toga, onemogućavanje privatnosti na internetu je više nego nezgodno. Uostalom, kakva je to poslovna mrežna usluga koju se ne pretplatite samo na web stranice koje upotrebljavate, gdje idete izvan mreže i kome ste prijatelji?

Pa, problem je, dali ste dopuštenje da vodite evidenciju o tim stvarima. Ako se prijavite za besplatne račune, ta su dopuštenja implicirana. Ovi računi mogu biti besplatni, ali dolaze s troškom.

To je izraz koji ste mogli čuti prije danas. Ako ne, predlažem vam da to ponovite nekoliko puta, budući da sve besplatne račune smatrate internetskim uslugama koje posjedujete.

Uopće nisu uopće slobodni, zar ne?

Tvrtke koje ometaju vašu privatnost s najvećom učestalošću su imena kućanstava. Odbacujući taktiku, možete ih napustiti (ili barem njihov poslovni model koji prekršite privatnost) u povijest.

Vrijeme je da kažem “zbogom” Facebooku, Googleu i Microsoftu.

Korak 1: Napusti Facebook

Vjerojatno ste vidjeli oglase: Facebook je žao . Nisu htjeli biti okrutni prema tebi, i naporno se trude da bi ti to učinili i da bi im bolje služili …

Bolje za što?

Slušaj, daleko smo od povjerenja u Facebook. Naravno, možda postoje razlozi da se pridržavate usluge , ali najbolja stvar koju možete učiniti je prestati koristiti Facebook .

Uostalom, tek smo se upoznali s skandalom Cambridge Analytica (vaši podaci na Facebooku korišteni su za utjecaj na političke kampanje) i činjenicu da je Facebook špijunirao vaše instant poruke

Napuštanje Facebooka znatno će poboljšati vašu online privatnost. Smanjit ćete izloženost mrežnim oglasima, prevarantima i cyber stalkerima. Ali ako to apsolutno trebate ostati u kontaktu s osobama koje iz nekog razloga ne mogu upotrebljavati e-poštu, barem potraži vremena za upravljanje postavkama privatnosti usluge Facebook .

Korak 2: napustite Google

Možda ste koristili Google da biste pronašli ovaj članak. Možda imate Gmail ili Google disk. Postoji više od 50 posto šanse da upotrebljavate uređaj sa sustavom Android koji ste povezali s Google računom.

Google je posvuda. Pretraživanje, oglašavanje, pametni telefoni i računala, Internet stvari. Njegovi tegovi dopiru posvuda; Google zna sve o vama. S vremenom može čak oblikovati povijest od vas, zapis onoga što ste učinili.

Možda čak i predvidjeti što ćete učiniti sljedeće. Možda već ima. Zajedno s Facebookom, Google je najveći odvikavanje privatnosti tamo. Pružanje snage ujedinjenja velikih tvrtki u odnosu na Joe Public, to je objekt pomoću kojeg možemo pratiti (online i offline) i ulja kotača za svaku kupnju koju napravimo, bilo da nam je potrebna stavka ili ne.

Nije ni čudo da je Google spustio svoj moto “Nemoj biti zli”.

Trebali biste biti duboko zabrinuti za Googleovo znanje. Vrijedno je odvojiti vrijeme za brisanje Google računa i povlačenje privatnosti . Dok ste na njemu, zgrabite mobilni uređaj i učinite nešto o Androidovim oglasima .

Čak ni ne trebate Google na uređaju sa sustavom Android. Android se temelji na AOSP-u, open source operativnom sustavu za mobilne uređaje. Kao takav, možete ukloniti Google s telefona . Dok popravljate probleme vezane uz privatnost na Googleu, u međuvremenu, odvojite vrijeme da biste zatvorili Gmail. Teško je, ali imate jake alternative kao što je privatnost ProtonMail , koju su razvili CERN i MIT znanstvenici s end-to-end šifriranjem.

Korak 3: napustite Microsoft

Ovdje ne uzimamo strane. Tehnološki div godinama je bio dio našeg života, a od kraja devedesetih uspješno je otišao u naše domove, ispunjavajući svoj san osnivača Bill Gatesa o računalu u svakom domu.

Tijekom godina, Microsoft je bio u središtu brojnih online sigurnosnih kontroverzi. Često su ti problemi došlo do slabe sigurnosti na operacijskom sustavu Windows. Iako je to problem koji je u velikoj mjeri ostavljen u prošlosti, sigurnosni problemi u sustavu Windows zamijenjeni su pitanjima privatnosti.

Napomena: Ovo nije točno samo za sustav Windows 10. Dok su starije verzije sustava Windows manje jasne zbog prikupljenih podataka, ovih dana barem ste dobili ideju o tome koliko podataka prikupljaju.

Windows 10 je dizajniran kao desktop verzija Androida. Zapisu veliku količinu podataka o vašim aktivnostima; imate jedinstvenu referencu za praćenje oglašavača. Windows 10 ima unaprijed instalirane aplikacije koje vam ne trebaju, kao i uvijek, ali također uključuje i skočne prozore za aplikacije za koje možda želite instalirati.

Više o tome kako Windows 10 utječe na vašu privatnost provjerite naš vodič o privatnosti za Windows 10 . Kada završite s čitanjem, odvojite vrijeme da slijedite naš vodič za postavke privatnosti za sustav Windows 10 – ili još bolje, prebacite se na Linux i nikad se nećete osvrnuti .

To neće biti lako, ali Internetska privatnost to vrijedi

Binning ova tri poduzeća, smanjujući njihov utjecaj na vaš život, vjerojatno neće riješiti pitanja privatnosti. Ali će se baviti velikom većinom njih.

Sve što trebate učiniti je uzeti vremena da se odvojite od Facebooka, Googlea i Microsofta i počnite uživati ​​u životu bez brige o tome gdje dolazi sljedeća kršenja privatnosti.

Ako želite ići dalje, najprije se educirati s ovim on-line resursima privatnosti .

Pročitajte cijeli članak: 3 korake koji se mogu poduzimati za poboljšanje privatnosti na mreži upravo sada